Opstelling

Bij ons op school zitten de leerlingen in de klassen in groepjes. Zo leren wij ze dat ze kunnen samenwerken en overleggen. Maar wanneer het nodig is gelijk weer zelfstandig te zijn en concentreren op hun eigen werk. Tijdens toetsen zitten de leerlingen wel in rijen.

 

Projecten

Wij werken met thema's/projecten. Elke 4 weken werken wij aan een bepaald thema. Bijvoorbeeld het thema 'onder water'. De klas wordt versierd naar het thema en de leerlingen mogen ook spullen van thuis meenemen om de klas te versieren. De werkboeken, leesboeken en lessen zijn aan dit thema verbonden. Dit betekent dat de opdrachten ook over ditzelfde thema zal gaan. Wanneer er speciale gelegenheden zijn zoals: kerstmis, sinterklaas of Pasen passen wij ons thema hieraan aan (versiering/knutsels). Ongeveer één keer in de twee maanden is er een kijkavond georganiseerd bij ons op school. Deze kijkavond valt altijd plaats op een donderdag tussen 18:00 - 20:00 uur. De ouders/verzorgers mogen dan samen met hun kinderen naar school in de klassen komen kijken. De klassen staan dan vol met allerlei werkjes en knutsels die de leerlingen die vier weken hebben gemaakt. 

 

Dalton gericht

Het onderwijs op onze school is kenmerkend aan het Dalton onderwijs. Samenwerken vinden wij erg belangrijk, vandaar zitten de leerlingen ook in groepjes. Wat wij ook erg belangrijk vinden is dat de leerlingen niet elke keer samenwerken met dezelfde persoon, maar ook met andere leerlingen. Dit stimuleren wij ook. Daarnaast vinden wij ook zelfstandigheid erg belangrijk, ze moeten zelf aan de slag kunnen en in stilte werken wanneer de leerkracht dit aangeeft. Daarom werken wij met een stoplicht. Wanneer het stoplicht op groen staat betekent dit dat de leerlingen vrij mogen werken en vragen stellen aan de juf. Wanneer het stoplicht op oranje staat betekent het dat de leerlingen mogen samenwerken/overleggen en wanneer het stoplicht op rood staat betekent dit dat de leerlingen stil en zelfstandig aan hun eigen werk werken. Alle kinderen hebben een blokje op tafel met een groot vraagteken, wanneer het stoplicht op rood staat komt de leerkracht soms een rondje gelopen om vragen te kunnen beantwoorden. Dan gebruiken zij hun blokje en zo ziet de leerkracht wie er hulp nodig heeft. 

 

Programmagericht onderwijs

Programmagericht onderwijs staat bij ons centraal. Structuur voor de leerlingen vinden wij erg belangrijk. De leerkracht geeft verbale instructie en demonstratie gebruik makend van leermiddelen en methoden. Na elke periode volgt er voor bepaalde vakken een toets. Dit bied de mogelijkheid om achterstanden van kinderen te signaleren. Wij maken dus gebruik van methodes en thema's, wat ook een onderdeel is van ontwikkelingsgericht onderwijs. Het leren staat centraal, maar op een leuke manier!